• EWBL 2022/2023

  • 3. místo Chance ŽBL 2022/2023

Chomutovské Levhartice nadále bude trénovat Pavel Staněk, který má za sebou premiérovou sezónu v pozici hlavního kouče. Sedmačtyřicetiletý Staněk se bude muset v následující sezóně obejít bez čtveřice opor. Chomutovský dres už nebude oblékat Valentýna Kadlecová, Zuzana Kučerová, NaJai Pollard a Monika Satoranská.

Rodák z Berouna Pavel Staněk došel s chomutovskými Levharticemi do čtvrtfinále, kde jeho svěřenkyně podlehly KP Brno až v nejdelší možné době, když rozhodující páté utkání prohrály Severočešky 70:83. Teď došlo k definitivnímu potvrzení toho, co bylo prakticky jistou záležitostí - Pavel Staněk povede Levhartice i nadále a nečeká ho nic jednoduchého, neboť se v následujícím ročníku bude muset obejít bez čtyř důležitých hráček.

Tou první je odchovankyně chomutovského basketbalu a česká reprezentantka Valentýna Kadlecová. Dvacetiletá rozehrávačka, která v ŽBL nastupovala už od svých šestnácti let a za pět sezón v nejvyšší soutěži stihla odehrát 102 utkání s bodovým průměr 11,4. Celkově pak Kadlecová zapsala 1158 bodů, 284 doskoků a 190 asistencí. Teď jeden z klenotů chomutovské mládeže míří za moře. „Varianta s Valči odchodem na americkou univerzitu už byla ve hře loni, ale ještě zůstala v Česku kvůli reprezentaci a naší účasti v EuroCupu,“ řekl majitel klubu Petr Drobný

Druhou hráčkou, jenž už neobleče dres Levhartic je Zuzana Kučerová, která se rozhodla pro ukončení basketbalové kariéry na vrcholové úrovni. Rodačka z Jablonce nad Nisou byla v Chomutově už od samotného začátku působení Levhartic v nejvyšší basketbalové soutěži. Osmadvacetiletá právnička, která pro zranění vynechala ročník 2022/2023, dohrávala poslední sezónu jako kapitánka Levhartic. „Zuzka za námi přišla ke konci sezóny s tím, že kloubení basketu, práce a osobního života je tak náročné, že nastavený režim už nebude zvládat,“ nastiňuje důvody konce profesionální kariéry Kučerové Drobný.

Třetí tváří, která se rozloučila s chomutovským dresem je americká hvězda Najai Jasmene Wynn-Pollard. Sedmadvacetiletá křídelnice, která v dresu Levhartic stihla dvě sezóny, se zařadila mezi největší hvězdy ligy, když v ročníku 2022/2023 byla dokonce nejlepší střelkyní celé ligy. Rodačka z Highland Springs ve Virginii stihla v dresu Levhartic 52 ligových utkání, vyhrála s Chomutov EWBL a byla také u premiéry chomutovských šelem ve FIBA EuroCupu. „Jai je člověk, který je hodně vázán na svou rodinu a tak se rozhodla, že nastal čas vrátit se po letech v Evropě zpátky domů za rodinou,“ popsal Drobný konec americké hvězdy.

Poslední basketbalistkou, pro kterou byla sezóna 2023/2024 poslední v Chomutově, je Monika Satoranská. Jednatřicetiletá pivotka byla společně s Michaelou Krejzovou a Zuzanou Kučerovou služebně nejstarší hráčkou, když byla v Chomutově od samotného začátku Levhartic v ŽBL. Rodačka z Prahy, která během chomutovského angažmá stihla i narození dcery, zapsala v chomutovském dresu celkem 87 ligových startů a během ligové bronzové jízdy v ročníku 2022/2023 to byly právě její nezapomenutelné trojky, jenž pomohly Levharticím k velkému úspěchu. „Saty byla, je a bude naší srdcovkou. Společně jsme toho hodně prožili a vlastně poslední dvě-tři sezóny jsme její pokračování vždy řešili, ale letos už se Saty rozhodla, že toho cestování bylo dost,“ popsal konec zkušené Satoranské Petr Drobný.

„V první řade bych chtěl všem holkám nesmírně poděkovat za všechno, co v Chomutově odvedly za výkony a výbornou práci,“ říká Jakub Kadlec, který zároveň zmiňuje, že ho s majitelem Petrem Drobným nečeká nic jednoduchého. „Nahradit holky nebude vůbec jednoduché, musíme si na to s Kubou Kadlecem sednout a připravit adekvátní náhrady,“ řekl Drobný, který přiznal, že už něco domluveného je. „Ano, máme něco domluveného a něco předjednaného,“ dodal závěrem Drobný.