• EWBL 2022/2023

  • 3. místo Chance ŽBL 2022/2023

C h o m u t o v – Poslední lednový víkend čeká na chomutovské basketbalistky znovu po roce závěrečný turnaj poháru. Levhartice však místo dvou utkání ve dvou dnech odehrají od pátku do neděle tři zápasy, neboť je ve slovenských Piešťanech čeká Final 8 Federálního poháru, do něhož vstoupí 26. ledna od 14:30 s momentálně třetím týmem slovenské Niké extraligy z Ružomberku.

Ve čtvrtfinále Final 8 půjde o souboj dvou týmů, které si zahrály skupinu EuroCupu, v níž i přes vyrovnané zápasy marně čekaly na vítězství. Zatímco slovenský soubor kouče Juraje Sujy musel přes kvalifikaci, Levhartice šly přímo do skupiny.

Chomutovské hráčky v obou kláních podlehly maďarskému Székszardu, italskému Sassari i madridským Estudiantes. Ružomberok po vyřazení Ostravy ve skupině marně hledal recept na lotyšské družstvo TTT Rigy, s nímž se Levhartice potkaly v minulém ročníku EWBL, turecký tým Melikgazi Kayseri a řecký Olympiacos SFP.

V základní části slovenské nejvyšší soutěže skončila družina z města na řece Váh druhá za Piešťanskými Čajkami se stejnou bilancí výher a proher jako třetí Banská Bystrica (11:3). Následně se osmičlenná liga rozdělila na dvě poloviny a v nadstavbě Ružomberok zapsal v sedmi duelech tři vítězství, takže okupuje třetí příčku za dosud neporaženými Piešťany a Banskou Bystricou, která vyhrála čtyřikrát.

Drtivou většinu kádru, v němž není ani jedna třicátnice, tvoří domácí hráčky. Mezi zahraniční akvizice patří bývalá hráčka Hradce Králové, Karlových Varů či pražské Slavie Andrea Andělová, která přišla před ročníkem 2022/2023 ze švýcarského Aarau. Před aktuální sezónou dorazila ze země Helvetského kříže ukrajinská pivotka Olga Jackovec, která je s průměrem 17,3 bodu na utkání pátou nejlepší střelkyní soutěže. Lucia Hadačováosmý nejlepší průměr doskoků na utkání, Alexandra Buknová a Viktória Havranová pak figurují v elitní desítce nejlepších nahrávaček.

V dalším zápase nastoupí Levhartice v sobotu proti jednomu z dvojice Žabiny Brno – ŠBK Šamorín. V případě skalpu Ružomberku půjde o semifinále, pokud svěřenkyně Pavla Staňka první duel prohrají, čekají je boje o páté až osmé místo.