• EWBL 2022/2023

  • 3. místo Chance ŽBL 2022/2023

V semifinále EWBL s ukrajinským Frankivskem zapsala šest bodů, ve finále s Neptunas Klajpeda bodové konto ztrojnásobila, což vyneslo Elišce Brejchové pozice nejlepší střelkyně souboje o celkové prvenství a přispělo k její nominaci do All-Stars týmu Final 4. Devatenáctiletá křídelnice zářila štěstím, takže poodhalila fungování týmu.

Levhartice v napínavém závěru udržely vedení, které definitivně pojistily dva proměněné trestné hody čtvrt minutu před koncem. „Byl to zápas nahoru dolů. Hrálo se tvrdě, i když na obou týmech byla znát únava ze semifinále. Z toho plynuly ztráty,“ reagovala hráčka, která přišla pod vrcholky Krušných hor ze Slovanky, na poměr ztracených míčů 16:23 z pohledu svého týmu.

Klíčovou pasáží byly zhruba dvě a půl minuty v úvodu druhého poločasu, které chomutovské hráčky vyhrály 16:0. „Zlepšily jsme obrany a zrychlily útok, což soupeři moc nevonělo a nám vyhovovalo,“ usmívala se. „Díky tomu a trojkám jsme zápas otočily,“ připomněla čtyři proměněné pokusy v řadě. „Jak padnou jedna dvě, vzroste sebevědomí týmu a padá to,“ naznačila rychle i recept.

Padalo to rovněž Elišce Brejchové, která zakončila bitvu o trofej na osmnácti bodech, jednom útočném doskoku a jedné osobní chybě. „Na hřišti jsem se cítila dobře, padalo mi to tam, tak jsem to zkoušela a naštěstí se potvrdilo, že mám střelecký den,“ culila se. „Většinou to poznám až na hřišti a je to skvělý pocit, když to tak je,“ doplnila jedním dechem.

Rodačka z hlavního města následně přiznala, že na začátku působení v EWBL přemýšlela o všem možném jen ne o triumfu, který nakonec skutečně přišel. „Když jsme do soutěže vstupovaly, nenapadlo by mě, že ji můžeme vyhrát. Teď si toho úspěchu hodně ceníme všechny,“ prozradila s tím, že ve výhru definitivně uvěřila až v samotném závěru. „Když Kačka Bartoňová dala dvě šestky chvíli před koncem, říkala jsem si, že už výhru nesmíme pustit,“ vrátila se do času, kdy zbývalo do konce necelých šestnáct vteřin a Levhartice vedly o čtyři body.

Severočešky narazily v semifinále i finále na celky, které v základní části EWBL porazily. „Prohra Polonie v semifinále byla dost překvapení, protože jsme domácí tým považovaly za favoritky celého turnaje,“ připustila Eliška Brejchová. „Na Klajpedu jsme si víc věřily, protože jsme ji na rozdíl od Polonie porazily, což nám asi vyhovovalo,“ konstatovala po bitvě s litevským souborem. „Už jsme se na hřišti potkali, takže jsme věděli, na koho si dávat pozor,“ cukaly jí znovu koutky.

Po závěrečném klaksonu se nejprve stala součástí All-Star teamu soutěže, aby si poté převzala zlatou medaili. „Vůbec jsme to nečekala. Bylo to hodně milé překvapení,“ líčila po velké osobní poctě. „Já osobně jsme nic většího nevyhrála,“ lovila v paměti s tím, že příspěvek do týmové kasy bude teprve určen. „Ale jsem svačinářka, tak by mi to mohlo projít hladčeji,“ smála se.

Podobně jako Jozef Rešetár i Eliška Brejchová se rozhovořila o přínosu účasti v EWBL směrem k domácí Chance ŽBL. „Je fajn narazit na jiné kluby, když se složení domácí soutěže vlastně nemění. Navíc jsme poznaly evropskou tvrdost hry, což bylo příjemné zpestření a dost nám to pomohlo směrem k české lize,“ shrnula evropskou konfrontaci závěrem.