• EWBL 2022/2023

  • 3. místo Chance ŽBL 2022/2023

C h o m u t o v – Levhartice do patnácti let čeká Turnaj o titul Mistr České republiky sezóny 2021/2022.

Stejně jako juniorky Chomutova i starší žákyně míří do Hradce Králové, kde se finálový turnaj uskuteční od pátku 6. května do neděle 8. května. Celky ze dvou extraligových skupin se potkají ve čtvrtfinále křížem první se čtvrtým, druhý se třetím a tak dále.

Levhartice do patnácti let v základní skupině žákovské ligy skončily na druhém místě a postoupily do extraligové nadstavby, ve které poskočily do čela a půjdou do finálového turnaje jako jeden z favoritů. „Jsme naprosto spokojeni především s vývojem ve druhé části sezóny, i když také první část byla z naší strany kvalitní, jenomže nás brzdila v postupu z prvního místa zranění. To však nemělo na druhou část žádný vliv,“ říká trenérka Naďa Salačová.

„Do druhé části už jsme vstupovaly skoro v plné sestavě, chyběla nám jenom Bea Pěničková. V extraligové skupině nám vyšel především začátek, když jsme porazily HB Basket a pražské USK. Pak nás trochu přibrzdila nemocnost, ale konce sezony zase patřil nám, připsaly jsme si i první stovku v sezóně,“ usmívá se. „Díky zaváhání USK na konci ročníku s přehledem postupujeme na MČR z prvního místa,“ doplňuje koučka.

Už účast na finálovém turnaji je pro dívčí patnáctku Chomutova úspěchem, ale na ten největší mohou dosáhnout až na východě Čech! „Postup je obrovský úspěch, ale očekávala jsem ho, kdyby nenastal, přišlo by velké zklamání. Pro úspěch si teprve jedeme, ale teď nedokážu odhadnout soupeře z moravské části, se kterými jsme se potkaly v roce 2019. Každopádně chceme medaili, nejlépe zlatou,“ směje se Salačová.

Družstvo by mělo těžit z předchozích zkušeností z celorepublikového měření a zakládat si dál na týmové obraně, která je jednou ze silných stránek. „Většina holek už odehrála mistrovství v roce 2019, ale to už je tak strašně dávno… Věřím, že to zvládnou, jak nejlépe budou umět stejně jako v sezóně, kdy jsme těžily především z týmovosti a z toho, že zvládneme hrát různorodě. Umíme těžit ze slabých míst soupeřek, perfektně reagovat na silné stránky protihráček a potlačit je,“ libuje si trenérka.

Velkou výhodou je, že už je tým úplně kompletní. „Bea se vrací po dlouhodobém zranění kolene, ostatní hráčky jsou nyní stoprocentně zdravé a připravené odevzdat na hřišti všechno,“ slibuje závěrem Naďa Salačová.

Umístění v extralize A

1. BK Levhartice Chomutov
2. USK Praha
3. HB Basket
4. BA Sparta

Umístění v extralize B

1. Žabiny Brno
2. Sokol Hradec Králové
3. SBŠ Ostrava
4. OSK Olomouc

Rozpis

6. května – 1. hrací den:
11:00 BK Levhartice Chomutov – OSK Olomouc
13:15 Sokol Hradec Králové – HB Basket
15:30 USK Praha – SBŠ Ostrava
17:45 Žabiny Brno – BA Sparta

7. května – 2. hrací den:
poražený Chomutov/Olomouc – poražený HK/HB Basket
poražený USK/SBŠ – poražený Žabiny/Sparta
vítěz Chomutov/Olomouc – vítěz HK/HB Basket
vítěz USK/SBŠ – vítěz Žabiny/Sparta

8. května – 3. hrací den:
zápasy u místění na 7. a 5. místě
zápas o bronz
finále